Όλες θέλουμε πιο επίπεδη κοιλιά. Τι μπορούμε όμως στ' αλήθεια να κάνουμε για να την αποκτήσουμε;

Στη διατροφή σου

Αν το πρόβλημά σου είναι συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, τότε ο μόνος δρόμος (που κανείς δεν είπε ότι είναι ο πιο εύκολος) είναι να χάσεις, σωστά και μεθοδικά, λίπος συνολικά από όλο σου το σώμα, δηλαδή να αδυνατίσεις, ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια να στερείσαι την απόλαυση του φαγητού. Άρχισε να τρως πιο συνειδητά, επιτρέποντας στον εαυτό σου τα φαγητά που λαχταράς, χωρίς όμως υπερβολές. Μείωσε το μέγεθος των μερίδων σου, απόφυγε τα τηγανητά, τα πολλά γλυκά και τα έτοιμα φαγητά (προσπάθησε κάθε Κυριακή να κάνεις μια προετοιμασία για τα γεύματα που θα πάρεις μαζί σου στη δουλειά μέσα στην εβδομάδα, ώστε να αποφεύγεις τις γρήγορες -και συνήθως παχυντικές- λύσεις), βάλε στη διατροφή σου περισσότερα λαχανικά, όσπρια και φρούτα και μην παραλείπεις γεύματα. Τροποποίησε τον τρόπο που μαγειρεύεις (προτίμησε το ψήσιμο από το τηγάνισμα, χρησιμοποίησε λιγότερο λάδι, διάλεξε άπαχα κρέατα, πρόσθεσε φρέσκα μυρωδικά, απόφυγε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος) και συνόδευσε πάντα το φαγητό σου με σαλάτα.

Αν, από την άλλη, το πρόβλημά σου είναι κυρίως φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, τότε προσπάθησε να αυξήσεις τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου (χρειάζεσαι 25-30 γρ. φυτικών ινών καθημερινά). Πρόσεχε, ωστόσο: Μπορεί, αν το παρακάνεις με την κατανάλωσή τους, να έχεις ακόμα και το αντίθετο αποτέλεσμα. Το βασικό μυστικό είναι να τις εντάξεις στο διαιτολόγιό σου σταδιακά. Έχε στο νου σου ότι υπάρχουν ακόμα και υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να σου προκαλούν τυμπανισμό. Τέλος, περιόρισε την κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό και κατανάλωσε περισσότερο νερό και ροφήματα με διουρητική και αντιοξειδωτική δράση, όπως το πράσινο τσάι.

 

Στην προπόνησή σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική προπόνηση βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Πρόσθεσε λοιπόν στο αερόβιό σου μερικά sprints διάρκειας 10-60 δευτερολέπτων ή κάνε κάθε εβδομάδα δύο από τα HIIT (High Intensity Interval Training Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση) προγράμματα που σου έχουμε κατά καιρούς προτείνει.

Όσο για τις ασκήσεις κοιλιακών, αντί να κάνεις άπειρα ροκανίσματα, βάλε στην προπόνησή σου ασκήσεις που τους ενεργοποιούν καλύτερα (σαν αυτές και αυτές). Μην ξεχνάς τα planks!

 

Extra tip: Θυμήσου πάντως ότι «μαγικές» ασκήσεις ή τροφές δεν υπάρχουν. Ένα σφιχτό και υγιές σώμα δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα σωστών διατροφικών επιλογών και συστηματικής άσκησης.