Ποια είναι η σωστή διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς; Πώς θα ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας; Ζητήσαμε από τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο να μας απαντήσει. 

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος, αφού παράγει τρεις πολύ βασικές ορμόνες για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δεν παράγει δηλαδή όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, λέμε ότι έχουμε υποθυρεοειδισμό. Μερικές ενδείξεις προβλήματος στη λειτουργεία του θυρεοειδή αδένα είναι η σωματική κόπωση, η υπνηλία, η ευαισθησία στο κρύο, η δυσκοιλιότητα κ.ά. Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στη χορήγηση χαπιού της ορμόνης που λείπει, ύστερα από εξέταση και σύσταση ειδικού ενδοκρινολόγου.

 

Διατροφικές συστάσεις για τον υποθυρεοειδισμό

Μικρά και συχνά γεύματα που βασίζονται σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι η βασική διατροφική στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, «κινητοποίηση» του μεταβολισμού και μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ευθύνονται για το κοιλιακό λίπος, την αύξηση του σωματικού βάρους, τη μείωση του μυϊκού ιστού, καθώς επίσης δρουν ανασταλτικά στην μετατροπή της Τ4 σε Τ3).

 

Τρόφιμα προς αποφυγή:

  • Σταυρανθή λαχανικά
    Σταυρανθή λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο, μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν ανεπάρκεια ιωδίου, αφού έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφήσει το ιώδιο. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη των συγκεκριμένων λαχανικών, αν και το μαγείρεμά τους βελτιώνει την αρνητική αυτή επίδραση.
  • Σόγια
    Τα φυτοοιστρογόνα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει τις ορμονών του θυρεοειδούς. Ωστόσο, επειδή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν ειδικές διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη σόγιας.
  • Τα λιπαρά τρόφιμα
    Τα λίπη έχει βρεθεί ότι διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη φαρμακευτική υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών. Συνιστάται να αποκλειστούν όλα τα τηγανητά τρόφιμα, το βούτυρο, η μαγιονέζα, η μαργαρίνη και τα λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα (ζαμπόν, μπέικον, κλπ.).

 

Τροφές και συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς

  • Ιώδιο: Το ιώδιο είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς αποτελεί συστατικό στοιχείο των ορμονών του. Τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg. Μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο και προσφέρει 250-750mg ιωδίου καθημερινά. Προσοχή, όμως, πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου, καθώς δρουν αρνητικά στον θυρεοειδή (πάνω από 600mcg την ημέρα), όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Σελήνιο: Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Πηγές: ξηροί καρποί (εκτός από φιστίκια), δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
    Ψευδάργυρος: Η νόσος του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
  • Τυροσίνη: Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές τυροσίνης, όπως είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά, οι μπανάνες, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.
  • Βιταμίνες: Το β-καροτένιο το βρίσκουμε στα πορτοκαλί-κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και η πιπεριά. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στους φυσικούς χυμούς. Η βιταμίνη Ε κυρίως στο ελαιόλαδο, καθώς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικό παράγοντα, που προστατεύει τον θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Η βιταμίνη D συνιστάται για χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και καταναλώνετε γαλακτοκομικά και λιπαρά ψάρια.
  • Επίσης, συμπληρώματα όπως η κανέλα, το χρώμιο (κρέας, δημητριακά, τυρί, μπαχαρικά, μανιτάρια, τσάι, μπύρα, κρασί) και το μαγνήσιο (καφές, τσάι, κακάο, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, αρακά, καρότο κ.α) δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα