Αυτό που ακούω συνέχεια από τους φίλους μου και πραγματικά με προβληματίζει είναι η γνωστή άποψη «τώρα είμαι σε δίαιτα και χάνω βάρος, αλλά όταν ξαναρχίσω την κανονική μου διατροφή, φοβάμαι ότι θα ξαναπαχύνω».

Η απορία που γεννιέται, λοιπόν, άμεσα σε όλους είναι ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην «κανονική διατροφή» και στην κατάσταση πείνας και «δυστυχίας» που ονομάζεται «δίαιτα».

Ζήτησα από τον Διαιτολόγο Γιώργο Μουλίνο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να μου πει τι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να μην είμαστε σε κατάσταση μόνιμης δίαιτας σε όλη μας τη ζωή:

«Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τον όρο “κανονική” διατροφή. Αν νομίζετε ότι η κανονική διατροφή είναι η τυρόπιτα, τα παϊδάκια, οι πατάτες τηγανιτές, το βούτυρο στα φαγητά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά (γάλα - γιαούρτι - τυριά), τα γλυκά, η κρέμα γάλακτος, το σουβλάκι, οι πίτσες, οι τεράστιες ποσότητες λαδιού (οποιασδήποτε μορφής) στο φαγητό και το παστίτσιο ή ο μουσακάς, είστε γελασμένοι. Χωρίς να θέλω να πω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτές τις τροφές εντελώς από το διαιτολόγιό μας, θα πρέπει να τονίσω ότι τέτοια είδη διατροφής πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο της διατροφής μας.

Από την άλλη πάλι, αν θεωρείτε ότι δίαιτα σημαίνει ένα συνεχές "μη" και "όχι" ή ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της δίαιτας πρέπει να πεινάμε σε βαθμό λιποθυμίας ή ότι το μόνο που πρέπει να τρώμε είναι λίγο κοτόπουλο ή ψάρι με αγγούρι, ενώ τροφές όπως ψωμί - πατάτες - φρούτα - ρύζι - μακαρόνια - δημητριακά - όσπρια - «λαδερά» - εσπεριδοειδή - άπαχα γαλακτοκομικά (γάλα - γιαούρτι - τυρί) - αβγό - φρυγανιές - κρεατικά χαμηλών λιπαρών απαγορεύονται δια ροπάλου, τότε και πάλι, φίλοι μου, γελιέστε, γιατί η αλήθεια απέχει πλήρως από την άποψή σας.

Ο όρος που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι “υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή” και όχι “δίαιτα”.

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ότι μειώνουμε τα λιπαρά (κυρίως τα ζωικά) από τη διατροφή μας, χρησιμοποιώντας μικρότερες ποσότητες λιπαρών (λάδι - μαργαρίνη - βούτυρο) στο μαγείρεμα των φαγητών μας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και τα τηγανητά φαγητά. Δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε κάποιο είδος τροφής, πρέπει όμως να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο το μαγειρεύουμε.

Πρέπει επίσης να προτιμούμε τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, να αντικαταστήσουμε τα ολόπαχα κρεατικά (αρνί - χοιρινό - κατσίκι - εντόσθια) με χαμηλών λιπαρών κρεατικά (κοτόπουλο -ψάρι - μοσχάρι - γαλοπούλα - βοδινό), προσθέτοντας στη διατροφή μας φρούτα, λαχανικά και σαλάτες, μειώνοντας στο ελάχιστο τη ζάχαρη, τα γλυκά και τα αλλαντικά ή το πρόχειρο φαγητό (fast food).

Όσον αφορά, τώρα, τις γνωστές αμαρτωλές λιχουδιές, που όλοι μας θέλουμε να απολαμβάνουμε, ασφαλώς και μπορούμε, αλλά όχι σε καθημερινή συχνότητα και, φυσικά, όχι σε μεγάλη ποσότητα.

Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι ο στόχος πρέπει να είναι να μειώσουμε το λίπος και όχι απλά το βάρος. Και αυτό γιατί ο μόνος ιστός του σώματός μας που έχει απαιτήσεις για φαγητό και προϊόντα θρέψης είναι ο κυτταρικός μας ιστός, άρα μειώνοντας τον κυτταρικό μας ιστό μειώνουμε και τις απαιτήσεις του οργανισμού μας για φαγητό και άρα και τον μεταβολισμό μας (αφού το μεγαλύτερο μέρος της βιοχημικής και φυσικά της μεταβολικής μας δραστηριότητας διαδραματίζεται στον κυτταρικό μας ιστό.) Σε αυτήν την περίπτωση, μετά το τέλος της δίαιτας θα παχαίνουμε πολύ εύκολα, τρώγοντας λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν».

Βρείτε περισσότερες προτάσεις από τη διατροφή μου εδώ.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια τον MS/PhD Βιοχημείας της Άσκησης και της Διατροφής -και φίλο- Γιώργο Μουλίνο!

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 902.2046 - 210 9025.103 - 210 9025.700
Fax: 210 9025.464
E-mail: moulinos@otenet.gr
Web Site http://www.moulinos-g.gr

 

Δείτε ακόμα: Το σνακ που δεν παχαίνει και έχω πάντα μαζί μου!