Ασκείσαι, προσέχεις τη διατροφή σου, αλλά κάτι πάει στραβά και ο δείκτης της ζυγαριάς είναι αμετακίνητος; Εκτός από τα 4 βασικά λάθη που πολλοί κάνουν ξεκινώντας μια δίαιτα, υπάρχουν και μερικές καθημερινές συνήθειες που είναι πολύ πιθανό να σαμποτάρουν την προσπάθειά σου.

Τα καλά νέα είναι ότι όλα είναι πράγματα που μπορείς να αλλάξεις:

1. Δεν προγραμματίζεις τα γεύματά σου
Αν δεν έχεις προνοήσει για το επόμενο γεύμα ή σνακ σου, τη στιγμή που θα πεινάσεις (που έτσι κι αλλιώς θα είναι αργά, αφού κανονικά θα πρέπει να έχεις γευματίσει πριν φτάσεις στο στάδιο της πείνας), είναι σχεδόν απίθανο να κάνεις μια σωστή διατροφική επιλογή. Οι τυρόπιτες στο κυλικείο της δουλειάς σου, μια σοκολάτα από έναν αυτόματο πωλητή ή ένα κρουασάν από ένα φούρνο στο δρόμο σου είναι πολύ πιο πιθανό να μπουν στο διαιτολόγιό σου αν δεν έχεις ετοιμάσει ήδη το διατροφικό πλάνο της ημέρας σου.

2. Τελειώνεις πάντα το πιάτο σου
Αυτή η συνήθεια , σε συνδυασμό με το σερβίρισμα τεράστιων μερίδων που οι μαμάδες μας θεωρούν «υγεία» και οι ειδικοί ονομάζουν «σύνδρομο της Κατοχής» , είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της σιλουέτας σου. Προσπάθησε να τρως όσο πεινάς και όχι όσο είναι το φαγητό που έχεις μπροστά σου – ή, αν πιστεύεις πως δεν θα τα καταφέρεις, σέρβιρε τη μερίδα σου σε μικρό πιάτο. Χωρίς καμία άλλη αλλαγή στη διατροφή σου, θα δεις τον δείκτη της ζυγαριάς σου να πέφτει.

3. Αντισταθμίζεις την υπερκατανάλωση φαγητού με άσκηση
Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις πως αυτό δεν είναι αποτελεσματικό: Τρέχοντας για μισή περίπου ώρα θα κάψεις λιγότερες από 300 θερμίδες – τη στιγμή που μία πάστα περιέχει περισσότερες από 400. Και, γενικότερα, το να χρησιμοποιείς την άσκηση ως «εξιλέωση» για τις διατροφικές σου ατασθαλίες προωθεί μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στο σώμα και την ψυχολογία σου.

4. Αντισταθμίζεις τις θερμίδες που έκαψες στην προπόνηση με περισσότερο φαγητό
Η αντίθετη της προηγούμενης συμπεριφοράς είναι εξίσου προβληματική: Η άσκηση θα πρέπει να είναι κομμάτι της ζωής σου, να σε βοηθά να νιώθεις και να δείχνεις υγιής, και όχι να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για διατροφικές υπερβολές.

5. Δεν υπολογίζεις τις θερμίδες από το «τσιμπολόγημα»
Ένα μικρό γλυκό – κέρασμα στη δουλειά από κάποιον που γιορτάζει, δύο μπουκιές από το burger του αγαπημένου σου, μερικές τηγανητές πατάτες από το πιάτο της διπλανής σου στο γραφείο ή μερικά πατατάκια μαζί με το κρασί σου στη βραδινή σου έξοδο δεν είναι καταστροφικά. Είναι όμως λάθος να πιστεύεις ότι, επειδή δεν μπήκαν στο πιάτο σου ως μέρος της μερίδας σου, οι θερμίδες τους «δεν μετράνε».

6. Επιλέγεις light προϊόντα
Τα light προϊόντα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε διατροφική παγίδα καθώς Α. καταναλώνονται με λιγότερες τύψεις και, τελικά, σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα και Β. προσφέρουν συνήθως λιγότερη απόλαυση κατά την κατανάλωσή τους, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων συνολικά μέσα στη μέρα προκειμένου να επέλθει η αίσθηση κορεσμού.

7. Είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου τις περισσότερες μέρες και τελικά υπερβάλλεις στις «ελεύθερες» μέρες σου.
Μια ολόκληρη μέρα υπερκατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι Διαιτολόγοι όταν κάνουν λόγο για «ελεύθερες μέρες». Στην πραγματικότητα, είναι προτιμότερο να είσαι λίγο πιο επιεικής με τον εαυτό σου καθημερινά και να του επιτρέπεις μικρές ατασθαλίες μια στο τόσο, παρά να τηρείς κατά γράμμα το πλάνο 6 μέρες την εβδομάδα και να πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό την Κυριακή. Η ισορροπία είναι ο μόνος κανόνας.

 

Δες ακόμα: Η πιο αποτελεσματική προπόνηση για την οποία δεν χρειάζεσαι περισσότερα από 30 λεπτά