Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που φοβούνται την προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) , και άλλες που απλώς θεωρούν πως αφορά μόνο τον ανδρικό πληθυσμό. Ζητήσαμε από έναν επαγγελματία γυμναστή να μας πει τη γνώμη του.

«Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν κάποιες γυναίκες που αποφεύγουν τα βάρη, η προπόνηση με αντιστάσεις αποτελεί σημαντικό μέρος ενός προπονητικού προγράμματος, καθώς είναι απαραίτητη για την αύξηση προσαρμογών που αφορούν το νευρομυϊκό και μυοσκελετικό σύστημα» τονίζει ο Πάνος Μπαλατσινός, επαγγελματίας στον χώρο του fitness εδώ και χρόνια και Managing Director των Base Training & Cross Training Clubs, προσθέτοντας πως «η προπόνηση με βάρη ή αντιστάσεις είναι μια ιδανική μορφή άσκησης για τις γυναίκες. Και, πέραν των θετικών επιδράσεων στην υγεία τους, βελτιώνει πολύ την εικόνα τους. Πάντα στα εύλογα πλαίσια της θηλυκότητας, ένα γυμνασμένο σώμα είναι πλέον must – άλλωστε το motto είναι πλέον “strong is the new skinny”. Δηλαδή το να είσαι δυνατή είναι πλέον μόδα, και όχι το να είσαι υπερβολικά αδύνατη».

Παράλληλα, εξηγεί: «Στα προπονητικά μας προγράμματα στα Cross Training Clubs χρησιμοποιούμε διάφορες μορφές αντίστασης, όπως αντίσταση από ελατήρια, αντίσταση από ένα σταθερό σημείο (ιμάντες αιώρησης), προπόνηση με λάστιχα, ισομετρικές ασκήσεις, άσκηση με ελεύθερα βάρη (αλτήρες ή μπάρες), χρήση μηχανημάτων δύναμης και φυσικά ασκήσεις με το βάρος του σώματος - ή με το βάρος ενός συνασκούμενου. Κάθε μία από αυτές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, τα οποία ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μπορεί να συνδυάσει».

 

Τα οφέλη της προπόνησης με αντιστάσεις

-Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και ικανότητα, την ταχύτητα, αλλά και τη μυϊκή μάζα και οδηγεί σε βελτιωμένη σύσταση σώματος (δηλαδή σε μεγαλύτερα ποσοστά μυϊκής μάζας και μικρότερα ποσοστά λίπους).

-Η αυξημένη μυϊκή δύναμη και ισχύς κάνει ευκολότερες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως π.χ το κουβάλημα για τα ψώνια, και μειώνει το φυσιολογικό σωματικό στρες που αυτές προκαλούν. Ακόμα και το καρδιαγγειακό στρες του να σηκώσει ή να κρατήσει κανείς ένα βάρος-αντικείμενο, είναι ανάλογο του ποσοστού της μέγιστης μυϊκής δύναμης του ατόμου.

-Παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, τα οποία ισχύουν για διάφορους πληθυσμούς, από υγιείς ενήλικες μέχρι άτομα μεγάλης ηλικίας, παιδιά, εφήβους αλλά και άτομα με διάφορες παθήσεις. Μεταξύ άλλων, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης, οσφυαλγίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

-Βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη ανεξάρτητα από αλλαγές στη σύσταση του σώματος.

-Αυξάνει την ισορροπία, τη σταθερότητα, τον συντονισμό και την ελαστικότητα.

-Βελτιώνει την εμφάνιση, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής.

 

«Αυτές οι προσαρμογές είναι ωφέλιμες για όλες τις ηλικίες και φυσικά αφορούν κάθε γυναίκα, σε όποια ηλικία κι αν είναι αυτή. Για παράδειγμα, η προπόνηση με αντιστάσεις είναι σημαντική και για τις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που μπορεί να παρουσιάσουν μία γρήγορη απώλεια οστικής πυκνότητας» προσθέτει ο συνεργάτης μας.

Βάλε, λοιπόν, κι εσύ την προπόνηση με αντιστάσεις στην καθημερινότητά σου. Δεν έχεις παρά να διαλέξεις ένα πρόγραμμα που να σου ταιριάζει.

 

Δες ακόμα...

Fit σε 30 μέρες: Πλάνο ενός μήνα για τέλειο κορμί πριν από την παραλία

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Πάνο Μπαλατσινό, Managing Director των Base Training & Cross Training Clubs

6974 839 021 |panosmpalatsinos@hotmail.com |www.basetraining.gr |www.persona-grata.gr