Παραλία σημαίνει -μέσα σε όλα- έκθεση στον ήλιο, ακόμα κι αν δεν είμαστε από εκείνους που κάνουν με τις ώρες ηλιοθεραπεία. Είμαστε όμως σωστά ενημερωμένοι σε σχέση με τους κινδύνους της και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλαχθούμε; Νομίζω πως οι περισσότεροι, δυστυχώς, όχι.

Ορίστε λοιπόν οι 5 μύθοι για τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε:

Μύθος #1: Πρέπει να βάζουμε αντηλιακό μόνο από τις 11 μέχρι τις 3
Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που κάνουν πολλοί στην παραλία είναι να θεωρούν ότι πρέπει να προστατευθούν από τον ήλιο μόνο τις «επικίνδυνες» ώρες, δηλαδή περίπου από τις 11 μέχρι τις 3. Λάθος! Μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA εκτείνεται και στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Θυμηθείτε ότι η UVA είναι η ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και άλλες βλάβες στο δέρμα μας.

Μύθος #2: Δεν χρειάζεται να βάζουμε αντηλιακό όταν είμαστε στη σκιά
Το έχετε ακούσει πολλές φορές από τη μαμά σας (τουλάχιστον η δική μου το έλεγε συνέχεια), και είναι αλήθεια: Η ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο, το γρασίδι κλπ. Κάτι που σημαίνει ότι, σε σημαντικό ποσοστό, φτάνει πάνω μας ακόμα κι όταν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.

Μύθος #3: Δεν μαυρίζουμε όταν φοράμε αντηλιακό
Τεράστιος μύθος και η ζωντανή απόδειξη είμαι εγώ! Σας είχα γράψει άλλωστε ότι το αντηλιακό με υψηλό δείκτη είναι στην πραγματικότητα ένα από τα μυστικά μου για τέλειο μαύρισμα. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, φορώντας αντηλιακό όχι μόνο μαυρίζουμε (και μάλιστα με ασφάλεια), αλλά διασφαλίζουμε ότι το μαύρισμα θα κρατήσει περισσότερο!

Μύθος #4: Αν βάλουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, είμαστε καλυμμένοι όλη μέρα
Ο δείκτης προστασίας έχει να κάνει με το πόσο συχνά πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας, αλλά ΚΑΝΕΝΑ αντηλιακό δεν συνεχίζει να μας προστατεύει μετά από 2 ώρες. Επίσης, κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο. Απλώς υπάρχουν κάποια που είναι πιο ανθεκτικά στο νερό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ανανεώνουμε απαραιτήτως το αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα.

Μύθος #5: Όταν έχει συννεφιά, δεν μπορούμε να καούμε
Τα σύννεφα απορροφούν ένα ποσοστό της ακτινοβολίας (ανάλογα με το ύψος που βρίσκονται και το πόσο πυκνά είναι), αλλά ένα μεγάλο μέρος της τα διαπερνά! Οπότε ναι, πρέπει να βάζουμε αντηλιακό ακόμα και τις μέρες με συννεφιά!

 

Δείτε ακόμα...

Beauty alert: Επιτέλους βρήκα το προϊόν των ονείρων μου!