Μόλις χθες ήταν η Γιορτή της Μητέρας και όλοι γράψαμε όμορφα λόγια για εκείνες, τις δοξάσαμε και τους στείλαμε την αγάπη μας με ένα σημείωμα και ένα τριαντάφυλλο, τιμώντας την πιο ανιδιοτελή αγάπη του κόσμου, τη μητρική.

Όμως το νέο- πολυσυζητημένο ήδη- τραγούδι της Jennifer Lopez θίγει ένα διαφορετικό τύπο «μητρικής συμπεριφοράς». Αυτόν των γυναικών απέναντι στις συντρόφους τους. Μιας συμπεριφοράς που δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της έμφυτης τάσης των γυναικών να λειτουργούν ως μητέρες, αλλά κατά κάποιον τρόπο επιβάλλεται από την κοινωνία που, όσο και αν εξελίσσεται, μερικές φορές μένει κολλημένη σε συμπεριφορές του παρελθόντος.

Γιατί, κακά τα ψέματα, όλες οι γυναίκες έχουμε, λόγω μητρικού ενστίκτου, την τάση να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε τους συντρόφους μας σαν να είναι μωρά, αλλά και οι άντρες από την άλλη, πολλές φορές, όχι μόνο αναζητούν μια σύντροφο που τους θυμίζει -έστω και λίγο- τη μαμά τους, αλλά και περιμένουν από εκείνη να τους φροντίζει σαν μαμά.

Κάτι με το οποίο η Λατίνα σταρ διαφωνεί - και το εκφράζει σαφέστατα και κοφτά μέσα από τους στίχους του «Ain't your mama», όπου ξεκαθαρίζει πως δεν θα μαγειρεύει, ούτε θα πλένει για χάρη του καλού της, γιατί απλά δεν ... είναι η μαμά του.

I ain't gon' be cooking all day, I ain't your mama
I ain't gon' do your laundry, I ain't your mama
I ain't your mama, boy, I ain't your mama

Το τραγούδι έχει ήδη ξεσηκώσει πολλές γυναίκες και αντιμετωπίζεται ως ένας νέος ποπ φεμινιστικός ύμνος. Για την ακρίβεια, αρκετά εκατομμύρια γυναικών έχουν ταυτιστεί με την JLo αν κρίνουμε από τα «χτυπήματα» του video στο internet.

Αλλά ρίξτε και μόνοι σας μια ματιά στο άκρως εντυπωσιακό video clip:

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Jennifer Lopez, οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε θύματα, να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα με τους άντρες: Η σταρ και μητέρα δύο παιδιών έχει βαρεθεί να βλέπει τους κόπους των γυναικών να μην αναγνωρίζονται- και κατ’ επέκταση να μην επιβραβεύονται – και ζητά από όλες τις γυναίκες του κόσμου να «επαναστατήσουν» εναντίον των ανδρών που τις εκμεταλλεύονται. Κυρίως, όμως, ζητά από τους άνδρες να αναγνωρίσουν ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι μόνο καλή νοικοκυρά, αλλά να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις της «ανδροκρατούμενης» κοινωνίας.

Μάλιστα, τη στήριξή της στο κομμάτι εξέφρασε και η Hillary Clinton (αποσπάσματα από λόγο της οποίας για τα δικαιώματα των γυναικών ακούγονται στην αρχή του τραγουδιού). Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έγραψε μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter: «Jennifer Lopez, σε ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό (το τραγούδι). Οι γυναίκες είναι πολλά περισσότερα από τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί».

jlo

Από την άλλη και η Rihanna τη στήριξε ανοιχτά μέσω Instagram (εκείνη βέβαια για έναν επιπλέον λόγο, αφού οι τζιν μπότες που φοράει η JLo στο κλιπ, είναι από τη νέα σειρά παπουτσιών της Riri που λάνσαρε σε συνεργασία με μεγάλο οίκο παπουτσιών).

Είναι αλήθεια πως, πολλές φορές, τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε εμείς οι γυναίκες θεωρούνται δεδομένα. Δεν εκτιμώνται όσο θα έπρεπε. Θεωρείται δηλαδή αυτονόητο, ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι ταυτόχρονα καλή νοικοκυρά, καλή σύντροφος, καλή επαγγελματίας και καλή μητέρα (στο παιδί της, όχι στον άντρα). Το κακό όμως είναι όταν δεν αναγνωρίζεται η δουλειά της, όταν δεν γίνονται σεβαστοί οι κόποι της και -όταν- δεν επιβραβεύονται.

Η δική μου, λοιπόν, άποψη δεν είναι να σταματήσουμε να μαγειρεύουμε ή να φροντίζουμε τους άντρες μας. Αλλά να μην γινόμαστε θύματα. Να τα κάνουμε με τη δική μας θέληση και αγάπη (και όχι ως μέρος μιας υποχρέωσης που επιβάλλεται από την κοινωνία) σε αυτούς που το αξίζουν, το αναγνωρίζουν και κάνουν τα πάντα για εμάς - άλλωστε πάντα υπάρχει τρόπος να μας βοηθήσει ένας άντρας, αρκεί να το θέλει.

Κλείνοντας, θα πω πως είναι κοινό μυστικό πως οι άντρες είναι «μεγάλα μωρά» (κλείνω και το μάτι εδώ) και πως οι δυνατές «κολώνες» του σπιτιού είμαστε εμείς οι γυναίκες. Sorry, άντρες, αλλά η αλήθεια είναι πως μακριά μας όλα θα ήταν πιο δύσκολα. Μας χρειάζεστε, όπως ακριβώς σας χρειαζόμαστε κι εμείς.

Και το κλειδί για μια υπέροχη και ισότιμη σχέση είναι ήδη στο χέρι μας: Αμοιβαία αγάπη και σεβασμός. Τίποτα άλλο.

 

Περιμένω τα σχόλιά σας εδώ:
instagram: www.instagram.com/dutchesss_/
twitter: www.twitter.com/dutchesss_
facebook: www.facebook.com/doukissa.nomikou/
snapchat: dutchesss_nom


xxx
Δ. Ν.

Δείτε ακόμα:

Όσα είχα πει πως δεν θα κάνω –και τελικά έκανα

Συγκατοίκηση: Τα δέκα μυστικά μου για να μη φύγει ο έρωτας