Μέσα από το Dutchesss Daily, σας έχω δείξει όσα τρώω καθημερινά, έχω μοιραστεί μαζί σας τις καλύτερες light συνταγές μου (και μερικές όχι τόσο light) και επίσης σας έχω πολλές φορές πει ότι ο κανόνας που ακολουθώ σε ό,τι αφορά τη διατροφή μου είναι να μην κάνω υπερβολές. Προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Σήμερα, λοιπόν, θέλω να σας αναλύσω αυτό που πιστεύω ότι είναι το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αδυνατίσετε ή έστω να διατηρείστε αδύνατες: Να τρώτε νόστιμα αλλά ισορροπημένα. Ξέρω, ξέρω, θα μου πείτε ότι το έχετε ξανακούσει. Έχετε όμως συνειδητοποιήσει τι ακριβώς σημαίνει;

Για μένα, λοιπόν, η συνταγή μιας ισορροπημένης διατροφής είναι αυτά τα tips:

-Να τρώω πριν πεινάσω. Ναι, ακούγεται περίεργο, αλλά τρώω πάντα πριν προλάβω να πεινάσω. Αν πρώτα πεινάσετε είναι σίγουρο ότι θα φάτε πολύ περισσότερο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πρέπει οπωσδήποτε ανάμεσα από τα κυρίως γεύματα να τρώμε ένα μικρό σνακ.

-Να τρώω ένα πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχω πλέον πειστεί ότι, αν ξεκινήσω τη μέρα μου με ένα υγιεινό, χορταστικό πρωινό που θα με κρατήσει για ώρα «γεμάτη», οι διατροφικές μου επιλογές μέσα στη μέρα θα είναι πιο σωστές. Τρεις χαρακτηριστικές επιλογές για ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι η ομελέτα με ασπράδια αβγών (αν προτιμάτε κάτι αλμυρό), ψωμί με μέλι και ταχίνι ή οτιδήποτε με κουάκερ, όπως αυτή η τηγανίτα με βρώμη και γιαούρτι.

-Στη συνέχεια της μέρας, να τρώω ένα καλό γεύμα και ένα κάπως μικρότερο (και, ενδιάμεσα, ένα σνακ). Το μικρότερο δεν είναι υποχρεωτικό να είναι το βραδινό. Αν, για παράδειγμα, το μεσημέρι είμαι σε δουλειά, προτιμώ να φάω ένα σχετικά μικρό μεσημεριανό και το βράδυ να καθίσω κανονικά στο τραπέζι με τον αγαπημένο μου και να φάμε μαζί.

-Να μην βάζω στο τραπέζι ψωμί με κάποια φαγητά (όσα έχουν ήδη αρκετούς υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια) ή να βάζω δίπλα μου μόνο μία μεγάλη ή δύο μικρές φέτες για τα υπόλοιπα φαγητά. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσετε το ψωμί με το φαγητό, αν είστε από αυτούς που το λατρεύουν, όπως κι εγώ. Θα μπορούσα όλη μέρα να τρώω ψωμί και σπιτικές πίτες! Και παγωτό φυσικά :-)

-Να γεμίζω το πιάτο μου λίγο λιγότερο από όσο θα ήθελα να το γεμίσω. Πιστέψτε με, αν βάλετε μικρότερη ποσότητα από ό,τι συνηθίζετε στο πιάτο σας, δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλη. Και αυτό γιατί όλοι έχουμε την τάση να τρώμε ό,τι βρίσκεται στο πιάτο μας. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που υπερ-γεμίζουμε το πιάτο μας πεινασμένοι, τρώμε πολύ περισσότερο από το κανονικό ενώ στην πραγματικότητα έχουμε ήδη χορτάσει νωρίτερα.

-Να βάζω στο μισό μου πιάτο σαλάτα. Δεν χρειάζεται να είναι ούτε αλάδωτη, ούτε άγευστη. Αρκεί να αποφύγετε μαγιονέζες και άλλες λιπαρές σως. Βάλτε μια κουταλιά λαδάκι και επίσης προσθέστε νόστιμα συστατικά, όπως λίγο τυρί, ελιές, αβοκάντο ή μερικά φρούτα (ανάλογα με το είδος της σαλάτας).

-Όταν θέλω κάτι πολύ, να μην το απαγορεύω στον εαυτό μου. Αν αυτό το κάνετε σύστημα, τότε θα δείτε ότι δεν θα υπερκαταναλώνετε τροφές λόγω στέρησης. Απλώς προσπαθήστε, όταν θέλετε κάτι παχυντικό, να τρώτε από λίγο. Για παράδειγμα, μία μόνο μπάλα παγωτό και όχι ένα τεράστιο χωνάκι με τρεις μπάλες και 5 διαφορετικά σιρόπια! Από την άλλη, αν μια στο τόσο θέλετε να ξεφύγετε και στην ποσότητα, κάντε το χωρίς τύψεις! Ειδικά όταν πρόκειται για παγωτάκι :-)

 

Αυτά τα tips με έχουν βοηθήσει ουσιαστικά.

Δοκιμάστε τα και πείτε μου τις εντυπώσεις σας!

 

Βρείτε περισσότερες προτάσεις από τη διατροφή μου εδώ.

 

Περιμένω τα σχόλιά σας εδώ:

instagram: www.instagram.com/dutchesss_/
twitter: www.twitter.com/dutchesss_
facebook: www.facebook.com/doukissa.nomikou/
snapchat: dutchesss_nom


xxx
Δ. Ν.