Έχουν υπάρξει αρκετές φορές που έχεις μπει στο γυμναστήριο γεμάτη όρεξη για γυμναστική και δεν γνωρίζεις πώς να ξεκινήσεις την προπόνησή σου. Αυτός είναι ένας οδηγός που θα σε βοηθήσει να διαλέξεις ποιο εκ των τριών βασικών μηχανημάτων που συνήθως συναντάς στο γυμναστήριο - στατικό ποδήλατο, διάδρομος και ελλειπτικό - σου ταιριάζει καλύτερα βάσει των αναγκών σου.

 

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Αρχικά, είναι το όργανο, το οποίο έχει τις λιγότερες επιβαρύνσεις όσον αφορά τις αρθρώσεις σου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ο παράγοντας του σωματικού σου βάρους, καθώς είσαι σε καθιστή θέση. Η χρησιμοποίηση, όμως, του ποδηλάτου κρύβει έναν σοβαρό κίνδυνο. Για να αποφύγεις τραυματισμούς στα γόνατα, ρύθμισε τη σέλα στο σωστό ύψος έτσι ώστε τα γόνατά σου να έρχονται σχεδόν σε πλήρη έκταση και το φορτίο της άσκησης να μεταφέρεται στου μύες των κάτω άκρων. Τέλος, το πόσες θερμίδες καις όσο κάνεις ποδήλατο εξαρτάται από την αντίσταση και από την ταχύτητα με την οποία κάνεις πετάλι. Αν θέλεις ένα πιο απαιτητικό πρόγραμμα, σου προτείνω να δοκιμάσεις να κάνεις πετάλι από όρθια θέση.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Εφόσον ο κύριος στόχος σου είναι να κάψεις όσες περισσότερες θερμίδες μπορείς, τότε ο διάδρομος είναι το ιδανικό όργανο γι’ αυτόν τον σκοπό. Είτε είσαι αρχάρια είτε αθλήτρια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων με βάση την κλίση, την ταχύτητα ακόμα και την καρδιακή συχνότητα. Επίσης, δοκίμασε να εκτελέσεις μέχρι 2 φορές την εβδομάδα, εφόσον έχεις καλή φυσική κατάσταση, μία διαλειμματική προπόνηση -εναλλασσόμενες περιόδους μικρής αλλά έντονης αναερόβιας άσκησης (sprint) με λιγότερο έντονες περιόδους ανάκαμψης (περπάτημα)- έχοντας ως αποτέλεσμα να καις επιπλέον θερμίδες μετά την προπόνηση (afterburn effect) και να αυξήσεις κατακόρυφα την αντοχή σου. Σε περίπτωση που έχεις τραυματισμούς στα γόνατα ή στη μέση, καλό θα ήταν να διαλέξεις κάποιο άλλο όργανο, καθώς το τρέξιμο ή ακόμα και το περπάτημα πάνω στον διάδρομο μεταφέρουν φορτίο πάνω σε αυτά.

 

ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ

Το γεγονός ότι εκτελείς άσκηση από όρθια θέση, έχει ως επόμενο να χρησιμοποιείς μεγάλο μέρος της μυϊκής σου μάζας καίγοντας παράλληλα αρκετές θερμίδες .Το ελλειπτικό είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να καλύπτει την ανάγκη προσομοίωσης της ανθρώπινης κίνησης κατά τη βάδιση, γυμνάζοντας έτσι, ταυτόχρονα, τα άνω και κάτω άκρα, μεταφέροντάς τους αντίσταση. Ακόμα, εάν επιλέξεις αντίθετη κίνηση μπορείς να ενεργοποιήσεις διαφορετικές μυϊκές ομάδες, όπως τους γαστροκνήμιους και τους δικέφαλους μηριαίους.

 

Δες ακόμα: Ένας personal trainer αποκαλύπτει τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Μίμη Χόρτσα, γυμναστή και συνιδιοκτήτη του αθλητικού και φυσικοθεραπευτικού κέντρου Performance Pros.

mimis xortsas

Μίμης Χόρτσας, Performance Pros

6947502480 | mimischortsas@hotmail.com | www.facebook.com/performpros