Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά αποτελούν αφορμή για ξενύχτι, φαγητό και διασκέδαση μαζί με συγγενείς και φίλους. Τι συμβάινει όμως όταν τα τραπέζια και τα ελεύθερα γεύματα είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνουμε τις επόμενες μέρες να ισορροπήσουμε τις προηγούμενες κραιπάλες; Η απάντηση είναι αρχικά να αποφύγουμε τις κρεπάλες! Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή που θα ακολούθήσουμε τις ημέρες που ξέρουμε ότι το βράδυ θα βρεθούμε μπροστά από ένα γευστικό και πλούσιο μπουφέ!

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση μας ετοίμασε μία λίστα με συμβουλές για όσα πρέπει να κάνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, τις μέρες που ξέρουμε ότι θα βρεθούμε σε ένα εορταστικό τραπέζι:

1. Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό! Τουλάχιστον 2 λίτρα ανά ημέρα. Το νερό θα βοηθήσει όχι μόνο να αισθανθείς κορεσμό, αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση των τροφών που προσλαμβάνεις.

2. Για πρωινό, προτίμησε να φας ένα γαλακτοκομικό (γάλα, γιαούρτι) και σιτηρά ολικής άλεσης όπως οι φρυγανιές, μιας και τα ολικής άλεσης προϊόντα θα σε κρατήσουν χορτασμένη για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, μπορείς να καταναλώσεις λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά το οποίο θα βοηθήσει στην αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα.

3. Μην επιλέγεις αφαγία. Το πρωινό και το μεσημεριανό αποτελούν βασικά γεύματα μέσα στην ημέρα ενώ η αποφυγή τους προκειμένου να μπορέσουμα να φάμε κάτι παραπάνω το βράδυ είναι απόλυτα λανθασμένη.

4. Βγες για τρέξιμο. Το τρέξιμο θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου και θα σε κάνει να εκκρίνεις ορμόνες χαράς! Προσοχή, μην βγεις για τρέξιμο και νηστική πας για το βραδινό σου γεύμα γιατί θα υπερκαταναλώσεις θερμίδες.

5. Επίλεξε το μεσημεριανό σου να αποτελείται κυρίως από μία μεγάλη σαλάτα. Με αυτό τον τρόπο θα χορτάσεις χωρίς να έχεις καταναλώσει μεγάλο αριθμό θερμίδων.

6. Φάε φρούτα ως σνακ. Θα σε γεμίσουν ενέργεια, θα σε ενυδατώσουν και θα σε κρατήσουν χορτασμένη για περισσότερη ώρα λόγω των φυτικών ινών και της υψηλής περιεκτικότητας νερού που περιέχουν.

7. Κατανάλωσε σιτηρά ολικής άλεσης. Τα ολικής άλεσης σιτηρά θα σε χορτάσουν για περισσότερη ώρα και θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου!

8. Πριν φύγεις από το σπίτι για το μέρος όπου είσαι καλεσμένη, φρόντισε να έχεις καταναλώσει ένα μικρό σνακ. Μία μπάρα δημητριακών, για παράδειγμα, θα σου δώσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να μην έχεις πεινάσει μέχρι να βρεθείς μπροστά από το βραδινό μπουφέ/ τραπέζι.

9. Πιες έναν καφέ αμέσως πριν το γεύμα. Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη, ενώ η καφεΐνη που περιέχει θα σε κρατήσει ξύπνια και θα σου δώσει ενέργεια!

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr