Όταν αποφασίζουμε να χάσουμε τα «περιττά» κιλά, θέλουμε η απώλεια αυτή να είναι ταχύτατη. Και τελικά μπαίνουμε συνήθως στη διαδικασία υιοθέτησης διαφόρων «διάσημων» διατροφικών πλάνων που πολλές φορές φημολογείται ότι ακολουθούνται και από μεγάλους stars. Πόσο αληθινά είναι όμως τα αποτελέσματα και, κυρίως, πόσο ασφαλής μπορεί να είναι μια τέτοια δίαιτα;

Οι πιο διάσημες δίαιτες:

 

ΔΙΑΤΑ ΖΩΝΗΣ

Δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων. Βασίζεται στη λογική του ελέγχου της έκκρισης ινσουλίνης από το σώμα. Συστήνεται αναλογία σε μακροθρεπτικά συστατικά να είναι: 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά.
Πλεονεκτήματα: Μπορεί να επιτευχθεί απώλεια και διατήρηση βάρους.
Μειονεκτήματα: Είναι πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της.. Επίσης, αμφισβητείται κι αυτή από πολλούς επιστήμονες γιατί οι δίαιτες με υψηλές πρωτεΐνες και μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως δυσλειτουργία των νεφρών.
Τι επιτρέπεται: Πολύ κρέας, λιγότερα φρούτα και λαχανικά, και υδατάνθρακες σε συγκεκριμένες δοσολογίες.
Τι απαγορεύεται: Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, ζυμαρικά, κάποια φρούτα, κορεσμένα λίπη.

 

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΩΝ:

Στηρίζεται στη λογική ότι, όταν οι υδατάνθρακες καταναλώνονται με υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες με πρωτεΐνες, ευνοείται η διαδικασία της πέψης και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με αυτή τη δίαιτα, απαγορεύεται ο συνδυασμός των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ και τα φρούτα θα πρέπει να τρώγονται χωριστά και με προσοχή στους μεταξύ τους συνδυασμούς.
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται: Επιτρέπεται ο ταυτόχρονος συνδυασμός όμοιων ομάδων τροφίμων. Επίσης θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες ανάμεσα σε ένα γεύμα της μιας κατηγορίας από την άλλη.
Πλεονεκτήματα: Δεν υπάρχει κάτι το επικίνδυνο σε αυτήν τη δίαιτα.
Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχει σημαντικό αποτέλεσμα.

 

ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΦΑΓΙΑΣ:

Οι δίαιτες αυτού του είδους στηρίζονται σε έναν ή δύο συνδυασμούς τροφών, ανεξάρτητα από την ποσότητα.
Τι επιτρέπεται: Το είδος του φαγητού που επιλέγεται, του οποίου η κατανάλωση γίνεται για μέρες.
Τι απαγορεύεται: Οτιδήποτε άλλο εκτός από το φαγητό που έχει επιλεγεί.
Πλεονεκτήματα: Απώλεια βάρους.
Μειονεκτήματα: Πρόκειται για επικίνδυνη δίαιτα, που στερεί τον οργανισμό από πολλές βιταμίνες και γενικά θρεπτικά συστατικά.

 

ΔΙΑΙΤΑ ΣΚΑΡΣΝΤΕΪΛ:

Βασίζεται στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών σε συνδυασμό με χαμηλές θερμίδες και χαμηλή πρόσληψη λίπους. Προσφέρει περίπου 700-1.000 θερμίδες την ημέρα. Διαρκεί δύο εβδομάδες και υπόσχεται απώλεια βάρους μέχρι και 10 κιλά.
Τι επιτρέπεται: Ως βασικό φρούτο χρησιμοποιείται το γκρέιπ φρουτ. Επιτρέπονται λαχανικά, κρέας, ψάρι, αβγά, φρούτα και πρωτεϊνούχο ψωμί.
Τι απαγορεύεται: Πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, ζάχαρη.
Πλεονεκτήματα: Σημαντική απώλεια βάρους.
Μειονεκτήματα: Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μπορεί να παρατηρηθεί ατονία και εκνευρισμός.

 

ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΟΥΘΜΠΙΤΣ:

Εμπνευστής της είναι ο καρδιολόγος Δρ. Άρθουρ Αγκαστόν, και σκοπός της είναι η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Προτείνεται μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά στην ταχύτητα που ένας υδατάνθρακας αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει τρία στάδια. Το πρώτο διαρκεί δύο εβδομάδες, υπόσχεται απώλεια βάρους 4 έως 6 κιλών και είναι το πιο δύσκολο από όλα, διότι, παρότι συνιστά φυσιολογικές μερίδες φαγητού (κυρίως ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα και σαλάτες), απαγορεύει τους υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα κλπ.). Το δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο χάνει κανείς 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα, διαρκεί όσο καιρό απαιτείται για να φθάσει κανείς στο επιθυμητό βάρος, ενώ το τρίτο είναι το στάδιο της συντήρησης.
Τι επιτρέπεται: Κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, λαχανικά.
Τι απαγορεύεται: Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα.
Πλεονεκτήματα: Απώλεια και διατήρηση βάρους.
Μειονεκτήματα: Η δίαιτα αυτή, όπως και άλλες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να φέρει πονοκεφάλους, ζάλη και αδυναμία.

 

Συμπέρασμα: Κάθε «αυστηρή δίαιτα» έχει, εκτός από πλεονεκτήματα, και μειονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, προτιμότερο είναι, πριν ακολουθήσουμε πιστά μία από τις δίαιτες που γίνονται κατά καιρούς διάσημες, να συμβουλευθούμε έναν ειδικό.

 

Θυμήσου το πρώτο μέρος του αφιερώματος με ακόμα περισσότερες διάσημες δίαιτες, όπως η Atkins και η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr