Κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα
Γενικά το κατσικίσιο γάλα έχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό αλλά και μικρότερη περιεκτικότητα οπότε και θεωρείται γενικά πιο εύπεπτο. Από την άλλη πλευρά θεωρείται καλύτερα ανεκτό και από όσους έχουν ήπια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός είναι λιγότερο επιβαρυμένο από αντιβιοτικά και ορμόνες, καθώς οι κατσίκες είναι πιο ανθεκτικές από τις αγελάδες αλλά και επιπλέον δεν χρειάζεται να παραχθεί από αυτές η ποσότητα του γάλακτος που παράγουν οι αγελάδες. Από την άλλη πλευρά η γεύση και η μυρωδιά του δεν γίνονται τόσο εύκολα ανεκτές όπως εκείνες του αγελαδινού, που έχουμε όλοι συνηθίσει περισσότερο.
Τι παίρνουμε από το γάλα
Το γάλα μας δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες και κυρίως λακτόζη, λίπος, βιταμίνες (Α, D, Ε και Κ) και κυρίως ασβέστιο. Επειδή οι βιταμίνες του γάλακτος είναι λιποδιαλυτές είναι σκόπιμο (αν δεν έχουμε πρόβλημα λιπιδίων στο αίμα) να προτιμούμε το πλήρες γάλα, που επειδή διατηρεί όλο του το λίπος, προσφέρει το σύνολο των βιταμινών του στον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση τα λιπαρά του γάλακτος αναγράφονται στη συσκευασία και οι θερμίδες που μας δίνει ένα ποτήρι γάλα κυμαίνονται από 80 μέχρι 180.
Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι
Η λακτόζη, η βασική ζάχαρη του γάλακτος, διασπάται στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια της λακτάσης. Όταν υπάρχει έλλειψη του ενζύμου λακτάση, όταν δηλαδή ο οργανισμός δεν παράγει αρκετό για να διασπαστεί η λακτόζη, τότε η λακτόζη που δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο, προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα (φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, αέρια και διάρροια) όταν περνάει στο παχύ έντερο. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι πως ελάχιστοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου λακτάση στον οργανισμό τους, συνήθως οι άνθρωποι που υποφέρουν, και είναι αρκετοί αυτοί, παρουσιάζουν έλλειψη του ενζύμου σε βαθμό που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οπότε και η δυσανεξία στο γάλα και τα παράγωγά του δεν είναι ούτε απόλυτη ούτε ολοκληρωτική, και έτσι είναι θέμα προσωπικής ευαισθησίας οι ποσότητες που μπορεί κανείς να καταναλώσει χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα δυσανεξίας.
Εναλλακτικές vegan επιλογές γάλακτος
Γάλα σόγιας
Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας που έχουν μουλιάσει σε νερό. Συνήθως έχει μια γεύση που θυμίζει όσπριο, αν και πολλά γάλατα σόγιας έχουν φυσικά ενισχυτικά γεύσης.
Διατροφική αξία: Ανά 100 ml: Θερμίδες: 44.
Λίπος: 1,5 γρ. Πρωτεΐνη: 0,3 γρ.
Τα υπέρ: Είναι μία καλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τη χοληστερίνη τους αφού θεωρείται ότι μπορεί να τη μειώσει. Επίσης, είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, σχεδόν αντίστοιχη με το αγελαδινό γάλα.
Τα κατά: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Μάλιστα, όσοι έχουν αλλεργία στα φιστίκια, στον αρακά, στα ρεβίθια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί και στη σόγια. Από την άλλη πλευρά, τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας έχουν κατηγορηθεί και για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Χρησιμοποιήστε το: Σε σάλτσες, σούπες, ντρέσινγκ και σε όποια άλλη γκουρμέ συνταγή το περιλαμβάνει. Όσα έχουν άρωμα, π.χ. βανίλια, μπορείτε να τα προσθέσετε στον καφέ ή το τσάι σας και βέβαια να τα καταναλώσετε και σκέτα στο πρωινό σας.
Γάλα καρύδας
Ένα παχύ, κρεμώδες και γλυκό γάλα με γεύση καρύδας φυσικά.
Διατροφική αξία: Ανά 100 ml: Θερμίδες: 188.
Λίπος: 18 γρ. από το οποίο τα 13 γρ. είναι κορεσμένο λίπος. Πρωτεΐνη: 2,5γρ.
Τα υπέρ: Δεν είναι πολύ επιβαρυμένο από νάτριο (19 mg. ανά 100 ml) και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12.
Τα κατά: Το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους του είναι κορεσμένο, κάτι που μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά είναι δυστυχώς αληθινό και επιβαρυντικό για την καρδιά.
Χρησιμοποιήστε το: Στον καφέ, το τσάι, σε milkshake και smoothies και βέβαια σε εξωτικές συνταγές.
Βρες, την επόμενη Δευτέρα, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με την πλήρη διατροφική ανάλυση για άλλα δημοφιλή vegan γάλατα, όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα βρώμης και το γάλα ρυζιού.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο
Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα