Ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, προσέχεις τις μερίδες σου, γυμνάζεσαι, αλλά δεν βλέπεις τον δείκτη της ζυγαριάς σου να πέφτει; Η #1 αιτία για αυτό είναι το ασυναίσθητο τσιμπολόγημα! Και η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση σου εξηγεί όσα πρέπει να ξέρεις:

«Μία σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά γεύματα και σνακ. Ειδικότερα, το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό και δύο έως τρία ενδιάμεσα χρειάζεται να τα λαμβάνουμε καθημερινά προκειμένου η διατροφή μας να είναι πλήρης, να μην πεινάμε αλλά και να χάνουμε λίπος αυξάνοντας την ευεξία και μειώνοντας την καθημερινή κόπωση» λέει η ίδια.

Πότε όμως τα πολλά ενδιάμεσα, με τη μορφή τσιμπολογήματος, μπορεί να καταστρέψουν μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή (με αποτέλεσμα ενώ καθημερινά ετοιμάζουμε υγιεινά φαγητά τελικά να μην χάνουμε βάρος και το λίπος μας να αυξάνεται);

«Ας ορίσουμε το “τσιμπολόγημα”: Τσιμπολόγημα ορίζεται η ασυναίσθητη πρόσληψη τροφής, κυρίως με τη μορφή σνακ, τα οποία προσλαμβάνουμε είτε από ανία, είτε επειδή μας κέρασαν, επειδή βρέθηκαν μπροστά μας τη στιγμή που ήμασταν κουρασμένοι είτε όταν η διάθεση και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Συνήθως, αναφερόμαστε σε κακής ποιότητας διατροφικές επιλογές, κυρίως γλυκά ή αλμυρά σνακ πλούσια σε λιπαρά, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο ισορροπημένο διαιτολόγιό μας καταστρέφοντάς το».

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το τσιμπολόγημα;

«Αρχικά, πρέπει να ορίσουμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους τσιμπολογάμε. Άλλοι τσιμπολογάνε επειδή πεινούν αλλά δεν έχουν μαζί τους φαγητό, άλλοι τσιμπολογάνε όταν αγχώνονται ή όταν κουράζονται, άλλοι τσιμπολογάνε όταν θα βρεθούν μπροστά σε ένα “πειρασμό” και θα σκεφτούν ότι “μία μπουκιά δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην διατροφή μου”, άλλοι τσιμπολογάνε για όλους τους παραπάνω λόγους! Σε κάθε περίπτωση το τσιμπολόγημα αντενδείκνυται και χρειάζεται να περιορίζεται σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή/ και σωστής διατροφής».

Μπορεί το τσιμπολόγημα να λειτουργήσει ως σύμμαχος στη σωστή διατροφή και απώλεια βάρους;

«Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει το τσιμπολόγημα βοηθητικά στη διατροφή μας είναι όταν το έχουμε ορίσει και θέσει σε όρια. Αν ξέρουμε για παράδειγμα ότι είμαστε επιρρεπείς στα γλυκά, είναι προτιμότερο να εντάξουμε μέσα στην ημέρα μας μία μικρή ποσότητα γλυκού (πχ 30 γρ σοκολάτα) από το να πέσουμε με τα μούτρα σε αυτό όταν βρεθεί μπροστά μας και αισθανόμαστε κουρασμένοι. Επιπλέον, εάν κάποιος ανήκει σε αυτούς που πεινούν συχνά, θα πρότεινα να ρυθμίσει το κινητό του να του υπενθυμίζει ανά τρεις ώρες να τρώει κάτι μικρό και θρεπτικό από το να μένει νηστικός για πολλές ώρες (κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι άμυνες να είναι περιορισμένες όταν βρεθεί μπροστά σε κάποιον πειρασμό).

Tips για ανώδυνο τσιμπολόγημα:

-Εντάξτε στην ημέρα σας 2-3 ενδιάμεσα σνακ και φροντίστε να μην μένετε νηστικοί πάνω από 3 ώρες. Ο κανόνας των 3 ωρών αφορά το χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός μας προκειμένου να πραγματοποιήσει πλήρη πέψη και απορρόφηση της τροφής ενώ παράλληλα να μην προλάβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να μειωθούν πολύ.

-Φροντίστε τα ενδιάμεσά σας να είναι φρούτα, ένα γαλακτοκομικό (θα σας χορτάσει) ή ένα μικρό γλυκό (όπως λίγη σοκολάτα, σοκοφρέτα, παστέλι ή μπάρα δημητριακών). Έτσι, θα αισθάνεστε ότι δεν στερείστε ενώ παράλληλα θα εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

-Μην λειτουργείτε αφοριστικά με συγκεκριμένα φαγητά ή γλυκά. Η λογική ότι αυτό μου αρέσει αλλά με παχαίνει και έτσι δεν θα το φάω ποτέ ξανά είναι σχεδόν πάντα λανθασμένη. Ακόμα και αν είστε fan του junk food αλλά θέλετε αυτό να το αλλάξετε, προσπαθήστε να το κάνετε σταδιακά και αφήστε μία ημέρα στο εαυτό σας την ελευθερία να φάει αυτά που του έχουν λείψει. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά θα μειώνεται και η ανάγκη σας για κακής ποιότητας τροφές αλλά δεν θα αισθάνεστε την καταπίεση ότι όταν το θελήσετε δεν θα μπορείτε να το έχετε!

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr