Aν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πολλές φορές «αποφασίσει» να χάσουν βάρος και άλλες τόσες αποτύχει (είτε να χάσεις τα κιλά είτε τελικά να διατηρήσεις το νέο σου βάρος) ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τη διαδικασία που έχεις όλες αυτές τις φορές ακολουθήσει.

Αν λοιπόν φέτος έχεις όντως αποφασίσει να αλλάξεις το σώμα σου, ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος σου αναλύει τα βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις:

Βρες τα πρώτα 4 βήματα στο πρώτο μέρος του αφιερώματος.

5ο Βήμα: Κάνε τις απαραίτητες μετρήσεις
Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα, που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να το παραβλέπουν. Πριν ξεκινήσεις:
• Ζυγίσου
• Τράβηξε μια «πριν» φωτογραφία (για να τη συγκρίνεις με το «μετά» , όταν θα έχεις φτάσει στον στόχο σου)
• Κάνε λιπομέτρηση
• Μέτρησε την περίμετρο στη μέση, τα πόδια, τους γλουτούς, το στήθος και τα χέρια σου.
• Κάνε γενικές εξετάσεις αίματος
Όλα αυτά θα κρατούν τα κίνητρά σου ισχυρά όταν νιώθεις ευάλωτη και έτοιμη να οπισθοχωρήσεις.

6ο Βήμα: Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου
Για τη δεδομένη στιγμή στόχος σου είναι να αποκτήσεις υγιεινές συνήθειες και να γίνεις πιο δραστήρια. Αυτό μπορεί απλώς να σημαίνει ότι θα περπατάς ή ότι γενικά θα κινείσαι περισσότερο. Κάθε μέρα βάλε την εξής πρόκληση στον αυτό σου: Κατέβασε στο κινητό μια εφαρμογή βηματομετρητή και προσπάθησε να κάνεις περισσότερα βήματα από αυτά που έκανες χθες.

7ο Βήμα: Βρες τη χρυσή τομή
Μια από τις σημαντικότερες αιτίες αποτυχίας των προγραμμάτων απώλειας βάρους είναι η άποψη «όλα ή τίποτα». Οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν τον έντονο περιορισμό για λίγο, αλλά η στέρηση τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην πλειοψηφία, όταν βρεθούν εκτεθειμένοι σε κάποιο πειρασμό, μετά από πολύ στέρηση θα ορμήσουν χωρίς αυτοσυγκράτηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεις τη χρυσή τομή.

8ο Βήμα: Ξεκίνα, ακόμα κι αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή
Τελικά, το σημαντικότερο βήμα όλων είναι απλά να κάνεις την αρχή. Ο χρόνος ποτέ δεν θα είναι ο σωστός ή ο κατάλληλος, πάντα θα λες «θα ξεκινήσω αύριο», ή τη Δευτέρα ή μετά τις διακοπές. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι να αναβάλλεις την προσπάθειά σου και να βρίσκεις συνέχεια λόγους για να ακυρώνεις το ραντεβού με τον εαυτό σου. Θα πρέπει όμως να αναλάβεις δράση. Με το να οραματίζεσαι απλά τις επιθυμίες σου χωρίς να τις υλοποιείς, τίποτα δεν θα αλλάξει.

Ξεκίνα λοιπόν σήμερα!

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα