Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για την κετονική (ή κετογονική ή κετογενή) δίαιτα την κάνουν μια από τις δημοφιλέστερες διατροφές στον κόσμο. Τι ακριβώς είναι όμως;

Η Keto diet (που έχει παρόμοια φιλοσοφία με την Atkins) περιορίζει σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων από τη διατροφή (μόλις στο 5%), και προτείνει την κατανάλωση λιπαρών και πρωτεΐνης, αναγκάζοντας έτσι τον οργανισμό να παράγει κετόνες, χρησιμοποιώντας κυρίως το λίπος ως πηγή ενέργειας και όχι την γλυκόζη. Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας πει τη γνώμη της.

«Η πείνα (μάλλον λόγω ακατάλληλων διατροφών) είναι ένας από τους βασικού ανασταλτικούς παράγοντες στο να συνεχίσει κανείς ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μέχρι τον τελικό του στόχο. Η πείνα λοιπόν είναι κάτι το οποίο οι οπαδοί της υπόσχονται ότι η κετονική δίαιτα μπορεί να εξαλείψει» μας εξήγησε η ίδια. «Η κετονική διατροφή στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της πρόσληψης ζάχαρης και σακχαρων προκειμένου να αναστέλεται η αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή γλυκογόνου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διατροφή αυτή είναι πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες!»

 

Οι απαντήσεις της Διαιτολόγου σε μερικές από τις ερωτήσεις μας:

 

Η κετονική δίαιτα «δουλεύει»; Είναι δηλαδή αποτελεσματική;

Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες πετυχαίνουν πιο μεγάλη απώλεια κιλών σε λιγότερο χρόνο. Πρέπει όμως να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί η παραμικρή παρασπονδία μπορεί να «κοστίσει».

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της keto diet;

Η διατροφή αυτή στηρίζεται στην υιοθέστηση κυρίως γευμάτων και λιγότερο ενδιάμεσων σνακ. Στα γεύματα συστήνεται να καταναλώνονται πηγές πρωτεΐνης (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και η λήψη υδατάνθρακα θα γίνεται από συγκεκριμένες πηγές και σε μικρή ποσότητα.
Το άτομο που την εφαρμόζει χρειάζεται να λαμβάνει:
• Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως ντομάτες, πατζάρι, μανιτάρια
• Άγρια ψάρια, τυρί χόρτα
• Ελαιόλαο, λάδι καρύδας, καρύδια και σπόρους.

 

Τι αλλαγές μπορείς να δεις στο σώμα σου αν την κάνεις:

Άτομα που εφαρμόζουν διατροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες θα έχουν παρατηρήσει ότι το σώμα τους «στεγνώνει» από λίπος ταχύτερα από μία ισορροπημένη διατροφή. Αυτό συμβάινει γιατί η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό γίνεται το λίπος και έτσι ο οργανισμός το «μεταβολίζει» καλύτερα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μπορούν να παρατηρηθούν πονοκέφαλοι, ατονία ή εκνευρισμός. Τα παραπάνω αποτελούν παρενέργειες του συγκεκριμένου μοντέλου διατροφής. Γι αυτό συστήνετε όσοι ακολουθούν μια τέτοια διατροφή να πίνουν πολύ νερό και να δίνουν προσοχή στο χρόνο που επιλέγουν να την εφαρμόσουν.

Τελικά αξίζει να την ξεκινήσεις;

Προσπάθησα να είμαι αντικειμενική παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της κετονικής διατροφής, κάνοντας της την σε πολλά σημεία να φαντάζει ιδανική και εύκολη διατροφή. Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Οι υψηλής πρωτεΐνης διατροφές αντενδείκνυνται για μεγάλο χρονικό διάστημα αφενός γιατί κάνουν κακό στον οργανισμό μας και αφετέρου γιατί αποτελούν δίαιτες «αποκλεισμού», με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να ζητάει έντονα όλα αυτά που του στερούμε, με κίνδυνο να κάνουμε υπερκαταναλωση υδατανθρακικών τροφών με το που σταματήσουμε, ή και νωρίτερα! Τέλος, κανείς δεν εγγυάται για τη διάρκεια του αποτελέσματος με το που εισάγουμε όλες τις τροφές στο διατροφολόγιό μας.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr