Τι παγωτό να προτιμήσεις και πότε να το φας; Τι πρωινό να διαλέξεις για να έχεις επίπεδη κοιλιά στην παραλία; Τα φρούτα παχαίνουν; Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας απαντήσει σε όλες τις καλοκαιρινές μας ερωτήσεις περί διατροφής.

Η χωριάτικη σαλάτα παχαίνει;
Εξαρτάται. Οι ποσότητες των υλικών σε μια χωριάτικη σαλάτα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν: Τις δύο για τις ντομάτες (ανά άτομο), τα 90 γραμμάρια για το τυρί και τη μία κουταλιά της σούπας για το ελαιόλαδο. Παράλληλα, το παξιμάδι ή το ψωμί θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Δεδομένου ότι τηρούνται οι παραπάνω συνθήκες, μπορούμε να απολαμβάνουμε άφοβα την κατεξοχήν καλοκαιρινή σαλάτα μας!

Μπορώ να καταναλώνω ένα παγωτό την ημέρα στις διακοπές μου;
Φυσικά, συστήνω βέβαια η ποσότητα να μην ξεπερνά τη μία μπάλα και να μην επιλέγετε παρφέ παγωτό αλλά απλές γεύσεις. Είναι επίσης καλύτερο το παγωτό να καταναλώνεται ως ενδιάμεσο γεύμα και όχι μαζί με το κυρίως φαγητό. Το άλλο μας ενδιάμεσο χρειάζεται να περιέχει εποχιακά φρούτα!

Τι πρωινό να φάω προκειμένου να έχω επίπεδη κοιλιά στην παραλία;
Το πρωινό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεύμα μέσα στην ημέρα καθώς ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας και έτσι πετυχαίνουμε καλύτερες καύσεις και καλύτερο μεταβολισμό του σακχάρου μας. Οπότε, είναι λάθος να παραλείπουμε το πρωινό προκειμένου να βγούμε με επίπεδη κοιλιά στην παραλία! Αντίθετα μπορούμε να επιλέξουμε έξυπνα πρωινά που δεν θα μας δημιουργήσουν πρήξιμο αλλά θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό μας. Θα πρότεινα λοιπόν ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες προκειμένου να ενισχύσουμε την κινητικότητα του εντέρου, όπως γάλα με βρώμη, μέλι και ταχίνι, είτε ένα μεγάλο ποτήρι smoothie με γάλα αμυγδάλου, φρούτα, μέλι και αμύγδαλα.

Τι να φάω προκειμένου να αποφύγω τη δυσκοιλιότητα στις διακοπές μου;
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα στις διακοπές για πολλούς από εμάς με αποτέλεσμα να φτάνουμε να έχουμε κοιλιακό άλγος. Συνήθως, επίσης, τα φαγητά που επιλέγουμε στις διακοπές μας επιτείνουν το πρόβλημα, μιας και δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη δυσκοιλιότητα. Θα πρότεινα περισσότερα φρέσκα φρούτα, πράσινες σαλάτες, όσπρια και χόρτα. Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί στο τραπέζι μας ή στο τοστ με ολικής άλεσης ή πολύσπορο.

Ποιο καλοκαιρινό φρούτο περιέχει τις λιγότερες και ποιο τις περισσότερες θερμίδες; Το καρπούζι, για παράδειγμα, παχαίνει;
Τα φρούτα συστήνεται να καταναλώνονται όλα ανάλογα με την εποχή και φυσικά τις ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις του καθένα! Συνεπώς, είναι δύσκολο να πω ότι κάποιο φρούτο επιτρέπεται και κάποιο άλλο απαγορεύεται. Αυτό που θα σας δώσω σαν συμβουλή είναι να ελέγχετε την ποσότητα του φρούτου που θέλετε να καταναλώσετε και να φροντίζετε να μην ξεπερνά το μέγεθος της κούπας. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά περιέχουν και θερμίδες οπότε θέλουμε την ποικιλία και την εποχικότητα αλλά δεν θέλουμε να το παρακάνουμε στην ποσότητα! Όσο για το καρπούζι, αφενός είναι στην καλύτερη εποχή του το καλοκαίρι, και ειδικά τον Αύγουστο, και αφετέρου περιέχει στο μεγαλύτερο ποσοστό του νερό, με αποτέλεσμα να μας ενυδατώνει μετά την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Παράλληλα, λόγω της γλυκιάς γεύσης του, ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό. Και, παρ ’όλη τη γλυκιά του γεύση, οι θερμίδες που περιέχει δεν είναι πολλές! Αρκεί να περιοριστούμε σε μία με δύο φέτες!

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr