Είναι δυνατόν το μέγεθος των πιάτων, το σχήμα των ποτηριών και η ταξινόμηση των τροφίμων στο ψυγείο να επηρεάζουν την διατροφή μας; Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία είναι κατηγορηματικά: Ναι, όλα μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους.

Το συμπέρασμα των ερευνών είναι πως διαρκώς μας «παγιδεύει» το περιβάλλον του σπιτιού μας, ωθώντας μας να καταναλώνουμε καθημερινά 100-200 θερμίδες περισσότερες απ’ όσες θέλουμε.

• Οργανωμένο ψυγείο
Όπως κι αν είναι ταξινομημένα τα τρόφιμα, υπάρχουν τριπλάσιες πιθανότητες να φάμε αυτό που πρώτο «αιχμαλωτίζει» τη ματιά μέσα στο ψυγείο – και όχι το πέμπτο ή το δέκατο. Αν, λοιπόν, στο οπτικό μας πεδίο βρίσκονται πρώτα φρούτα και λαχανικά, και όχι γλυκά, είναι πολύ πιθανότερο να καταναλώσουμε αυτά παρά να ψάξουμε κάτι παχυντικό που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου.

• Κλειστή τροφοθήκη
Κατά την ίδια λογική, τοποθετήστε τα πιο «αμαρτωλά» τρόφιμα σε κλειστή τροφοθήκη παρά στα ράφια φύλαξης.

• Μικρότερα πιάτα και μαχαιροπίρουνα
Παραδοσιακά τρώμε το 92% του φαγητού που βρίσκεται στο πιάτο μας, άρα το μέγεθος του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα φάμε. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές είδαν ότι οι εθελοντές που αγόραζαν extra large μερίδα ποπ κορν, έτρωγαν μηχανικά 45% περισσότερο. Συνολικά, μελέτες έχουν δείξει πως μπορούμε να μειώσουμε κατά 22% τις θερμίδες που καταναλώνουμε, επιλέγοντας να τρώμε σε πιάτα με διάμετρο 5 εκατοστά μικρότερη απ’ ό,τι αυτά που ήδη έχουμε.

• Ψηλά και λεπτά ποτήρια
Μελέτη έδειξε ότι ακόμα και επαγγελματίες barmen βάζουν περισσότερο αλκοόλ στα κοντά και φαρδιά ποτήρια παρά στα ψηλά και λεπτά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πολλές άλλες. Γενικά φαίνεται ότι βάζουμε κατά 35-40% περισσότερο υγρό στα χαμηλά ποτήρια. Συμπέρασμα: Όλα τα υγρά με θερμίδες (χυμοί, ποτά κ.ά.), προσπαθήστε να τα σερβίρετε σε λεπτά ποτήρια.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα