Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να συνεχίσεις να τρως ενώ ήδη έχεις φάει ένα πλήρες γεύμα; Το πιο πιθανόν είναι να καταναλώνεις τροφές που «ξεγελούν» τον οργανισμό σου και δεν το αφήνουν να νιώσει χορτάτος. Δες τα παρακάτω και προσπάθησε να τα ακολουθήσεις.

Μήπως τρως πολλές κονσέρβες; Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν σε υψηλά ποσοστά μια χημική ουσία που λέγεται δισφαινόλη-Α ή αλλιώς BPA, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές εξάρσεις των επιπέδων της λεπτίνης. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ανάγκη για υπερκατανάλωση φαγητού και να οδηγούμαστε στην παχυσαρκία.

Αποφεύγεις το πρωινό; Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 7.000 ατόμων για 4 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι αυτοί που απέφευγαν το πρωινό, πήραν στην πορεία της έρευνας διπλάσιο βάρος!

Μήπως παραλείπεις τη σαλάτα; Μήπως ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν τρώνε σαλάτα; Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ και βοηθούν στην προστασία από την κατάθλιψη, την κόπωση και την αύξηση του σωματικού βάρους. Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ακολούθησαν μία δίαιτα με υψηλή κατανάλωση λαχανικών, έχασαν 8,5 φορές περισσότερο βάρος από άλλους που δεν κατανάλωναν πράσινες σαλάτες...

Πίνεις αρκετό νερό; Όταν δεν πίνεις πολλά υγρά αφυδατώνεσαι χωρίς να το καταλάβεις και δυστυχώς η αφυδάτωση σε κάνει να νομίζεις ότι πεινάς. Δοκίμασε να πίνεις ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό για να δεις αν η επιθυμία σου για επιπλέον φαγητό του κανονικού μειώνεται. Έχει αποδειχτεί επίσης, ότι η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα, σού κόβει λίγο την όρεξη και μπορεί να συνδράμει στην διαχείριση μιας δίαιτας αδυνατίσματος...

Τρως «λάθος» δημητριακά; Αν πεινάς αφού έχεις φάει ένα μπολ με δημητριακά του εμπορίου, δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις με βρώμη. Η κατανάλωση βρώμης αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού, κάτι που μάλλον συμβαίνει γιατί η βρώμη έχει περισσότερες β-γλυκάνες (συγκεκριμένες φυτικές ίνες) από τα κλασικά σιτηρά, τα οποία είναι και πολύ πλούσια σε ζάχαρη.

Extra tip: Κάνε ένα διάλειμμα για τσάι! Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, μειώνει τα επίπεδα τους σακχάρου στο αίμα κατά 10% για 2,5 ώρες μετά. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις του μαύρου τσαγιού καταστέλλουν επίσης το αίσθημα της πείνας.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα