«Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Η συγκεκριμένη φράση υπογραμμίζει την αξία του πρωινού γεύματος στη διατροφή μας και η αλήθεια είναι πως όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν πως το πρωινό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεύμα, γιατί ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα -και συνεπώς τον μεταβολισμό μας. «Παράλληλα, μας παρέχει την απαραίτητη νοητική εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούμε στο απαιτητικό μας πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το πρωί χρειάζεται απαραίτητα να καταναλώνουμε πρωινό» μας εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση.

Τι σημαίνει όμως, σύμφωνα με την ειδικό, «υγιεινό πρωινό γεύμα»;
«Εγώ προσωπικά θα σύστηνα το πρωινό μας γεύμα να αποτελείται και από τις τρεις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά)» λέει, ενώ παράλληλα μας εξηγεί τα λάθη που συνήθως βλέπει να κάνουν οι πελάτες της σε ό,τι έχει να κάνει με το πρωινό τους – και ίσως κάνεις κι εσύ!

1. Δεν δίνεις σημασία στον γλυκαιμικό δείκτη
Προτίμησε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι τα ολικής άλεσης προϊόντα, προκειμένου η αύξηση των επιπέδων σακχάρου να γίνεται σταδιακά και έτσι από τη μία να μένεις χορτάτη για περισσότερη ώρα και από την άλλη να μην αισθάνεσαι υπογλυκαιμία λόγω της απότομης πτώσης του σακχάρου που προκαλούν οι αμυλούχες τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Η πρόταση της Διαιτολόγου: Κατανάλωσε βρώμη με μέλι & γάλα αντί για λευκό ψωμί με μέλι & μαργαρίνη.

2. Το πρωινό σου δεν περιέχει πρωτεΐνη
Το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, το αβγό, η γαλοπούλα είναι μερικές μόνο επιλογές τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνη και καλό θα ήταν να περιλαμβάνονται στο πρωινό γεύμα. Η πρωτεΐνη θα κάνει το γεύμα πλήρες ενώ θα δημιουργήσει κορεσμό και αίσθηση πληρότητας.
Η πρόταση της Διαιτολόγου: Διάλεξε μία φρυγανιά με μία φέτα γαλοπούλα & μία φέτα τυρί αντί για μία φέτα ψωμί με μέλι.

3. Δεν προσέχεις τα λιπαρά του πρωινού γεύματος
Το γεγονός ότι πρωινό γεύμα χρειάζεται να είναι πλούσιο δεν το καθιστά μη ικανό να χαλάσει (διατροφικά) την ημέρα σου. Συνεπώς, ακόμα και στο πρωινό σου πρέπει να αποφεύγεις την πρόσληψη κορεσμένων και υδρογονωμένων λιπαρών.
Η πρόταση της Διαιτολόγου: Προτίμησε δύο αβγά ποσέ αντί για τηγανητά ή άλειψε το ψωμί σου με ταχίνι αντί για φυστικοβούτυρο.

4. Προτιμάς αποκλειστικά άπαχα γαλακτοκομικά
Τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι πάντα καλύτερα και αυτό γιατί μας εξασφαλίζουν θερμίδες αλλά δεν μας παρέχουν την συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου και Βιταμίνης D που μας παρέχουν τα πλήρη σε λιπαρά.
Η πρόταση της Διαιτολόγου: Μήπως να σκεφτείς πρώτα την υγεία των οστών σου παρά τις λίγες θερμίδες που γλιτώνεις;

5. Τρως «στο πόδι»
Ακριβώς επειδή το πρωινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό, θα πρέπει να του αφιερώνεις τον απαραίτητο χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η λήψη τροφής γίνεται σε συνδυασμό με μία άλλη δραστηριότητα (πχ οδήγηση), ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει σωστά το μήνυμα που χρειάζεται με αποτέλεσμα να πεινάμε νωρίτερα!
Η πρόταση της Διαιτολόγου: Ξύπνα 10 λεπτά νωρίτερα προκειμένου να προλάβεις να απολαύσεις το πρωινό σου στο σπίτι και όχι να το πάρεις στο χέρι!

6. Δεν «μετράς» όλες τις θερμίδες που καταναλώνεις
Πόσο συχνά δεν έχεις πει ότι έφαγες για πρωινό μόνο ένα τοστ ενώ επιπλέον έχεις πιει και ένα ποτήρι φρέσκο φυσικό χυμό; Ο φυσικός χυμός φρούτων αποτελεί μία άριστη διατροφική επιλογή πρωινού, αλλά δεν παύει να περιέχει θερμίδες (και όχι αμελητέες, μιας και ένα ποτήρι φυσικού χυμού περιέχει από 150 έως 200 θερμίδες).
Η πρόταση της Διαιτολόγου: Αν ο σκοπός σου είναι να ελέγξεις το βάρος σου, προσπάθησε να καταγράφεις αναλυτικά τι τρως μέσα στην ημέρα, προκειμένου να αποφύγεις... δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr