Γνωρίζεις ήδη ότι το τσάι συστήνεται στη διατροφή μας, αλλά ξέρεις πως τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία μας έχουν να κάνουν και με το είδος του αφεψήματος που επιλέγουμε;

Όπως μας εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση, «το πράσινο, το μαύρο, το λευκό τσάι, όλα προέρχονται από το φυτό Camellia Sinensis. Το είδος της επεξεργασίας είναι αυτό που προσδίδει διαφορετικές ιδιότητες σε κάθε ένα από αυτά. Το μαύρο τσάι, για παράδειγμα, παράγεται από φύλλα τα οποία έχουν οξειδωθεί πλήρως, ενώ το πράσινο τσάι δεν έχει υποστεί τέτοιου είδους επεξεργασία». Γνωρίζοντας λοιπόν τις ιδιότητες κάθε ροφήματος, μας είναι πιο εύκολο να διαλέξουμε αυτό που είναι καλύτερο για εμάς.

Μαύρο Τσάι

Το μαύρο τσάι βοηθά την καρδιά. Παρότι δεν είναι τόσο πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά όσο το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι βοηθάει στην υγεία της καρδιάς και ίσως μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, μας προσφέρει τόνωση και ενέργεια. Μετά τον μεσημεριανό ύπνο, ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι θα μας δώσει ενέργεια καθώς περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με το πράσινο τσάι.

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία γενικότερα, αλλά και στη ρύθμιση του βάρους. Ταυτόχρονα, βοηθά και ενάντια σε παθήσεις όπως, οι καρδιαγγειακές, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων κακής ( LDL) χοληστερόλης ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πιθανή θετική συσχέτιση στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Λευκό Τσάι

Το λευκό τσάι, μαζί με το πράσινο, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη και κατεχίνες. Το λευκό τσάι σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και συνεπώς είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητισιακή και αντιική δράση.

 

Η γνώμη της Διαιτολόγου για τις «αδυνατιστικές» φόρμουλες ροφημάτων τσαγιού: Βοηθούν στην απώλεια λίπους;

Πολλά από αυτά περιέχουν καφεΐνη με διουρητικά, τα οποία θα μας κάνουν να αποβάλουμε υγρά, και μέσω αυτού θα δούμε (πλασματικά) τη ζυγαριά μας να κατεβαίνει, ενώ τα επίπεδα σωματικού λίπους δεν θα έχουν επηρεαστεί. Πολλά επίσης περιέχουν το φυτό Σέννα, η πρόσληψη του οποίου μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες γαστρεντερικές επιπλοκές. Συνεπώς, εάν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, θα επέμενα πως η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι ο μόνος συνδυασμός που θα τον βοηθήσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι χρόνιο και οριστικό.

Extra tip: Πόση καφεΐνη έχει μια κούπα τσάι;

Μπορεί ανάλογα με το είδος του τσαγιού η περιεκτικότητα σε καφεΐνη να αλλάζει, αλλά σε γενικές γραμμές όλα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα από ό,τι ο καφές. Κατά μέσο όρο, θα χρειαστεί να καταναλώσουμε περίπου 8 φλυτζάνια τσαγιού προκειμένου να προσλάβουμε την ποσότητα καφεΐνης που αντιστοιχεί σε 1 κούπα καφέ.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr