Θα έχεις σίγουρα ακούσει πολλές φορές τον όρο «προβιοτικά». Ξέρεις όμως τι ακριβώς είναι και ποιες είναι οι ιδιότητες που τα έχουν κάνει τόσο δημοφιλή; Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας εξηγήσει.

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνα βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο έντερό μας. Η ύπαρξή τους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού κινδύνου για ανάπτυξη αναπνευστικών και γαστερντερικών παθήσεων. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάνει κάτι τέτοιο είναι διάφοροι. Η αύξηση του αριθμού των προβιοτικών δρα ανταγωνστικά στην ανάπτυξη άλλων «μη επιθυμητών» βακτηρίων, τοξινών στο έντερο. Τα προβιοτικά συμβάλλουν επιπλέον στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιες τροφές περιέχουν προβιοτικά:

Τα προβιοτικά συναντώνται σε διάφορες τροφές, με βασικότερες το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά, δυστυχώς όμως η περιεκτικότητα αυτών των τροφών σε προβιοτικά είναι σχετικά χαμηλή. Μπορούμε ωστόσο να πάρουμε προβιοτικά και μέσω συμπληρωμάτων.

Πλεονεκτήματα της λήψης προβιοτικών

1. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη βελτίωση κοινών γαστρεντερικών διαταραχών όπως οι στομαχικές κράμπες, η δυσκοιλιότητα, τα φουσκώματα και η διάρροια.

2. Επίσης, σε μελέτη που πραγματποιήθηκε φάνηκε ότι η λήψη προβιοτικών μείωσε τις ημέρες ασθένειας των εθελοντών.

3. Η λήψη προβιοτικών μείωσε τον αριθμό των παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Η δράση των προβιοτικών στο κομμάτι της ανοσοπροστασίας εντοπίζεται τόσο στην τοπική ανοσία (στο κομμάτι του στομάχου και του εντέρου) όσο και στη συστηματική ανοσία. Τα προβιοτικά τα οποία έχει φανεί ότι συμβάλλουν περισσότερο στο κομμάτι της ανοσοπροστασίας είναι οι Λακτοβάκιλοι και τα Βακτήρια Bifidus.

Πρακτικές συμβουλές για τη ορθή λήψη προβιοτικών σκευασμάτων

• Συστήνονται κυρίως για την πρόληψη και θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου και του στομάχου, σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σπαστική κολίτιδα ή και χρόνια προβλήματα δυσκοιλιότητας.

• Η λήψη συγκεκριμένων προβιοτικών βακτηρίων αποτελεί καλύτερη επιλογή έναντι της ευρείας λήψης ενός μεγάλου φάσματος προβιοτικών μιας και κάποια προβιοτικά μπορεί να ανταγωνίζονται το ένα τη δράση του άλλου. Συστήνεται καθημερινή λήψη σκευάσματος προβιοτικών που να περιέχει Λακτοβάκιλους και βακτήρια Bifidus.

• Η λήψη θα πρέπει να γίνεται το πρωί μαζί με το πρωινό γεύμα.

• Τα πλεονεκτήματα της λήψης προβιοτικών θα μπορέσουν να φανούν μετά από την παρέλευση κάποιων εβδομάδων μετά την έναρξη της λήψης.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr