Η ακμή είναι μια δερματολογική νόσος, η οποία απασχολεί πολύ όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων και δη των γυναικών. Τα αίτια της ακμής είναι η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί παράγοντες αλλά και ο τρόπος ζωής. Στοιχεία του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την ακμή είναι η ποιότητα της διατροφής, το άγχος άλλα και η ανεπαρκής φροντίδα του δέρματος.

Σχετίζεται η ακμή με τη διατροφή;

Όπως μας εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος, «την τελευταία πενταετία αρχίζουν να συσσωρεύονται στοιχεία από πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν την σχέση της ακμής με τη διατροφή. Η διατροφή επηρεάζει βασικούς μηχανισμούς της ακμής με βασική την έκκριση ινσουλίνης, ανδρογόνων και άλλων αυξητικών παραγόντων».

 

Οι συμβουλές του Διατολόγου

 

trofima kata tis akmis

 

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται:

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, τα γλυκά, η σοκολάτα γάλακτος και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Επειδή όμως η κατηγορία περιέχει πολύ θρεπτικά τρόφιμα, δεν πρέπει να αποκλειστεί τελείως αλλά μόνο στις περιόδους εξάρσεων.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο
Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα προϊόντα τους (λευκό ψωμί, ζυμαρικά και πίτες, άσπρη ζάχαρη, γλυκά με αλεύρι και ζάχαρη (π.χ. τούρτες, πάστες, σιροπιαστά), άσπρο ρύζι, πατάτες καθώς και έτοιμοι χυμοί ή ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.

Τρόφιμα που συσχετίζονται με φλεγμονές
Όλα τα έτοιμα φαγητά (junk food) που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, κρέατα πλούσια σε λίπος, (γύρος, παϊδάκια, σνίτσελ), φαγητά με κρέμες γάλακτος, κ.ά.

 

Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται κατά τη θεραπεία της ακμής

Γάλατα από φυτικές πηγές (γάλα ρυζιού, γάλα αμυγδάλου κ.ά). Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (όσπρια, λαδερά, ξηροί καρποί, λαχανικά, άπαχα κρεατικά, ψάρι, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

Τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που βοηθούν στη θεραπεία της ακμής

Παντζάρι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε. Καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και συνεπώς το δέρμα από την ακμή.

Εσπεριδοειδή: Πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και καθαρίζει τον οργανισμό και το δέρμα από τοξίνες.

Κόκκινο Σταφύλι: Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που δρουν ενάντια στις δερματικές μολύνσεις.

Αβοκάντο: Ένα ισχυρό φάρμακο κατά της ακμής απευθείας από τη φύση. Η συνέργεια της βιταμίνης Ε με τη βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα.

Σκόρδο: Αντιπαρασιτικό και αναγκαίο για ένα υγιές δέρμα.

Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, Β. Όλα αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για τη μείωση της ακμής.

Σολομός/ Τόνος/ Σαρδέλες: Είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη B, Ε, Α

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν το δέρμα νεανικό.

Καρότα: Είναι πολύ πλούσια πηγή β-καροτενίου, το οποίο αποτελεί τον αιώνιο εχθρό της ακμής.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα