Το «όσο περισσότερο πεινάσεις, τόσο περισσότερο θα αδυνατίσεις» είναι ένας από τους πιο μεγάλους διατροφικούς μύθους και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κάποια στιγμή μπήκαμε στον πειρασμό να ακολουθήσουμε μια «δίαιτα εξπρές» προκειμένου να χάσουμε γρήγορα πολλά κιλά.

Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας αναλύσει το θέμα των ολιγοθερμιδικών διατροφικών πλάνων.

Οι δίαιτες που περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες δεν συστήνεται να ακολουθούνται γιατί:

1. Ο ακραίος θερμιδικός περιορισμός είναι αδύνατον να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, το πιο πιθανό είναι, με το που ολοκληρωθεί η διατροφή ή και νωρίτερα, το άτομο να ξαναπάρει όλο το βάρος πίσω ή και ακόμα περισσότερο.

2. Η ακραία μείωση θερμίδων κάτω από κάποια όρια δημιουργεί προβλήματα στον μεταβολισμό, ο οποίος αναγκάζεται να μειώσει τις καύσεις του προκειμένου να διασφαλίσει τις απαραίτητες θερμίδες για την υγεία του ατόμου.

3. Χάνονται κυρίως υγρά και μέρος του μυικού ιστού ενώ οι απώλειες του σωματικού λίπους δεν είναι τόσο μεγάλες.

4. Η υγεία του ατόμου διαταράσεται γιατί ο οργανισμός θεωρεί ότι το άτομο βρίσκεται σε περίοδο ασιτίας και προσπαθεί να αμυνθεί!

5. Οι υπερβολικά ολιγοθερμιδικές δίαιτες δεν προάγουν τις αρχές της Ισορροπημένης Διατροφής.

Συνεπώς, για να χάσουμε βάρος δεν χρειάζεται να μειώσουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, χρειάζεται, αλλά η μείωση αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις θερμίδες που ο Βασικός Μεταβολισμός του κάθε ατόμου χρειάζεται. Ο Βασικός Μεταβολισμός είναι ένας αριθμός που προκύπτει από μία εξίσωση* στην οποία προσθέτουμε τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου (ηλικία, φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος). Οι θερμίδες αυτές αναφέρονται στις ελάχιστες θερμίδες που το άτομο πρέπει να λαμβάνει προκειμένου να μην «χαλάσει»/ μειωθεί ο μεταβολισμός του και προκειμένου να επιτελούνται οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού αλλά παράλληλα να υπάρχει μία σταδιακή αλλά μόνιμη μείωση του βάρους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι θερμίδες αυτές θα πρέπει να χορηγούνται σωστά μέσα στην ημέρα ενώ η εφάπαξ λήψη τους πάλι αντενδείκνυται.

 

*Υπολογισμός BMR
Γυναίκες: BMR = 655 + ( 9.6 x βάρος σε κιλά ) + ( 1.8 x υψος σε εκατοστά) – ( 4.7 x ηλικία)
Άνδρες: BMR = 66 + ( 13.7 x βάρος σε κιλά ) + ( 5 x υψος σε εκατοστά ) – ( 6.8 x ηλικία)

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr